“SUSULUNCA TUTULAN ÇETELE”

"İsmet Özel hastaneye düştü" haberi duyulunca İsmet Özel hakkında yazılıp söylenenlerin çetelesini tuttuk. Bu yüzden televizyon ekranında İsmet Özel’in karşısında dilini kıpırdatamayıp, İsmet Özel’in hastalığı haberinden sonra dili açılanlar, “Allah İsmet Özel’e şifa versin ama…” diyerek laf üretenler, İsmet Özel’in yazdığı, söylediği sözleri çarpıtanlar, bozanlar bir fırsat yakaladıklarını düşünmesin. 

İsmet Özel’in sözlerini çarpıtma, bozma hadisesinin son misali 27 Mayıs müdahalesinin sene-i devriyesinde TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un söylediklerinde mevcut. Şöyle demiş TBMM Başkanı: “Türkiye bu darbeyle 2. Dünya Savaşı'nın mağlupları statüsüne geçirildi. Kendi ordusu tarafından, şair İsmet Özel'in sözüyle 'Büyük devletimiz Osmanlı, gerçek manada 27 Mayıs 1960'da sona ermiştir.”

İsmet Özel’in AKP ve Osmanlı hakkında, Osmanlı-Türk farkı hakkında serd ettiği fikirlere aşina birisi bu laflardaki yamukluğu hemen fark edecektir. “Şu hasaneyn hangi İsrail peygamberinin kızıdır” fıkrasındaki gibi bu lafların neresini düzeltelim.  

İsmet Özel defaatle ve birçok yerde 27 Mayıs müdahalesiyle, 29 Ekim 1923’de ilan edilen Cumhuriyet’in lağvedildiğini hem söylemiş hem de yazmıştır. 27 Mayıs’ta ilga edilen Osmanlı değil Türkiye Cumhuriyeti’dir. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanı, 1916’da Mekke’si, 1919’da da Mehmetçiğin bütün küfür alemine karşı müdafaa ettiği Medine'si elinden alınan Ümmet-i Muhammed’in ikinci hicretiydi. 27 Mayıs müdahalesi bu fikre karşı yapıldı. Fahrettin Paşa ve Mehmetçikler Mondros Mütarekesi akabinde Medine’yi müdafaa etmeye devam etti. Müdafaa yalnızca kafirlere ve onlarla iş birliği yapan asilere karşı değil, Osmanlı’ya karşı da oldu. Mütareke’den sonra bir çok kez İstanbul’dan gönderilen Medine’yi teslim edin emrini dinlemeyen Fahrettin Paşa ve Mehmetçikler Medine’yi kafirlere teslim etmedi. Geçtiğimiz günler 19 Mayıs’ın da yıldönümü idi o sebeble tekrar hatırlatmakta fayda var ki İstiklal Harbimiz Mondros Mütarekesi’ne rağmen teslim olmayan Mehmetçiklerin Medine’de başlattığı bir cihaddır. 

Meclis Başkanı’nın 27 Mayıs’ı Türkiye’nin kendi ordusunun yaptığını söylemesi ise bilgisizlikle izah edilemeyecek bir durumdur. Bu da bizi yani İstiklal Marşı Derneği’ni doğrudan ilgilendiriyor. Zira İstiklal Marşımız Kahraman Ordumuza ithaf edilmiştir. Mütareke’ye rağmen Medine’yi teslim etmeyen Türk ordusu İstiklal Harbimiz boyunca direnen tek unsurumuz idi. İstiklal Marşımız bu sebeple Kahraman Ordumuza ithaf edilmiştir. Türk subaylarını, Almanların İkinci Dünya Savaşı’nı kaybedeceğinin anlaşıldığı tarih olan 1942’ye kadar Alman Subaylar, 1942’den daha Tek parti devrinde Türkiye’nin dahil olmak istediği NATO’ya girdiğimiz zaman olan 1952’ye kadar İngiliz Subaylar, 1952’den sonra da Amerikalı Subaylar eğitir oldu. 27 Mayıs müdahalesinde yer alan subaylar Türk milletinin tarifiyle “serseri subaylar” NATO mahsulü idi. Türk milletine, Türkiye’ye hiçbir zaman kendi ordusu tarafından hiçbir kötülük dokunmamıştır dokunamaz da. 27 Mayıs müdahalesi Meclis Başkanı’nın söylediğinin aksine kendi ordumuza, İstiklal Marşımızın ithaf edildiği Kahraman Ordumuza karşı yapılmıştır. Bir askeri darbe asla değildir. 27 Mayıs sırasında Genelkurmay Başkanı olan Rüştü Erdelhun ve ondan bir önceki Genelkurmay Başkanı tevkif edilmiş, “serseri subaylar” tarafından olmadık muamelelere maruz kalmışlar, kıçlarına tekme bile atılmıştır. 27 Mayıs’la birlikte ordudaki 235 general emekli edilmiş, 1952’den önce yani Türkiye’nin NATO’ya girişinden önce Alman ve İngiliz subaylar tarafından eğitilen bütün subaylar ordudan tasfiye edilmiştir. Emekli İnkılap Subayları (EMİNSU) vakıası bunun tezahürlerinden yalnızca biridir.

27 Mayıs’ın yıldönümünde  Adnan Menderes’in idam edilmesine sebeb olan cümlelerden birini hatırlayalım. 1954 seçimlerinde 1950 seçimlerinden de çok oy alan Demokrat Parti yüzde 58 oy oranı ile tam 502 mebus çıkarmıştı. İlk ve son başvekil 1955 yılında Meclis'te Demokrat Partili mebuslara hitaben "muhterem heyetiniz dilerseniz hilafeti bile geri getirebilirsiniz" demişti. İsmet Özel’in söylediği gibi bu beyan Türk siyasetinde aşılamamış bir sözdür. Çünkü 1924’te hilafet kaldırılmamış Meclis’in uhdesine devredilmişti. Yani Meclis elinde hilafeti geri getirme salahiyetini bulunduruyordu. Başkanlık sistemi ile Hilafeti uhdesinde bulunduran Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bu salahiyeti elinden alındı. Salahiyetsiz Meclis’in Başkanı’nın 27 Mayıs ve İsmet Özel bağlamında sözü bozarak laf söyleme hevesi bu bakımdan şaşılacak bir şey değil.

Gökhan Göbel
26 Ramazan 1440

"TÜRKİYE'DE KÂFİRLERİN ZAPT EDEMEDİKLERİ TEK KALE"

Türk şiiridir Türkiye’de kâfirlerce zapt edilememiş tek kale. Çünkü o kaleyi hala İsmet Özel koruyor. Biz de kendimizi o kalenin neferleri saydığımız için bu yazıyı yazıyoruz. Geçtiğimiz günlerde Murat Belge “Şairaneden Şiirsele/Türkiye’de Modern Şiir” isimli bir kitap çıkardı.

TÜRKİYE’DE KÂFİRLERİN ASLA ZAPT EDEMEYECEKLERİ TEK KALE


“Türkiye’de Kafirlerin Zapt Edemedikleri Tek Kale” başlıklı yazımızda Ebubekir Eroğlu’nun şu sözlerini nakletmiştik: “Bana öyle geliyor ki 1970’lerde İsmet Özel çıksa “İkinci Yeni şiirini bir duvarın dibinde sızıp kalmaktan ben kurtardım” dese bir iki homurtu yanında bu sözüne yandaş bulabilirdi.

KENDİNİ ÖBÜR DÜNYA KURUNTULARINA KAPTIRMAK
VEYA
OF NOT BEING A JEW

Önceki yazımızda İsmet Özel’e adını anarak veya anmayarak “Müslüman oldu biz ona artık şair demeyiz” diyenlerin bu sözlerini tutamadıklarını söylemiştik.

KEFERE LİSANI

Türkçenin bir İslam dili olduğunu zamanında alimlerimiz kefere lisanı tabirini kullanarak belirtmiş.

SAF SAF

Türkiye’de korona virüs tedbirlerine nizamî şekilde uyulan tek yer camiler.

“TOPARLANIN, GİTMİYORUZ”

Geçtiğimiz günlerde AKP’li Meclis Başkanı'nın İsmet Özel’in sözlerini tahrif ederek anması hakkında bir yazı neşretmiş, bir çetele tuttuğumuzu da o yazıda söylemiştik.

TÜRKİYE’DEN TÜRKELİ’NE VARALIM
VEYA
İSMET ÖZEL’İN ŞİİRİ BİZİM ŞİİRİMİZDİR

İsmet Özel “Tersinden Edebiyat Tarihi”ni yazmaya devam ediyor. Sekizinci Mukaddeme’de “Niçin İtalya, Patagonya der gibi Türkiya denmiyor da, İstinye, fasulye dermiş gibi Türkiye deniyor?” diye sual etti. Ülkemizin adına niçin cumhuriyetten sonra Türkiye dendi? Türkiye Türkçe bir kelime mi?

Bilimsel Türkiye - İsmet Özel

Fahri Genel Başkanımız Şair İsmet Özel'in "Of Not Being A Jew" kitabında yer alan "Bilimsel Türkiye" şiirinin