“Yükselen Ruh: İstiklâl Marşı ve Anayasa” Belgeselinin İstanbul'daki İlk Gösterimi Yapıldı

İstiklâl Marşı Derneği’nin hazırladığı “Yükselen Ruh: İstiklâl Marşı ve Anayasa” adlı belgesel İstanbul’da ilk olarak 6 Mart 2013 Çarşamba akşamı Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi’nde gösterildi. Teşrik tekbiri, Salavat-ı Şerife ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda filmin yönetmeni Dadaşhan Celaleddin Kavas kısa bir takdim konuşması yaptı.

Konuşmada şunları söyledi:

“Sözlerime Genel Başkanımızın daha önceden ifade ettiği bir sözü hatırlatmak suretiyle başlamak istiyorum. İstiklâl Marşı “Canım, işte hepimizin marşı değil mi?” denecek bir marş değildir. İstiklâl Marşı İstiklâl Marşı Derneği üyelerinin marşıdır. Kaçakların ve oturaklıların değil. Burada kendimize bir paye biçme çabası gösterilmediğini hemen izah edeyim. 12 Mart 1921’de İstiklâl Marşı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildi ve aynı yılın Ağustos ayı’nda İstiklâl Marşı’nın sesine kulak vererek birileri Sakarya’da cepheye gittiler. İstiklâl Marşı’nın bahsettiği Allah’ın vaadinden başka hiçbir güvence ve hiçbir umut olmadan cepheye gittiler. Dolayısıyla İstiklâl Marşı Derneği’nin ilk üyeleri o insanlardı, Sakarya Meydan Muharebesi şehitleriydi. “Arkadaş, yurduma alçakları uğratma sakın!” deniyor. İşte biz, o ilk üyelerin arkadaşları olduğumuzu söylüyoruz. Biz bir söz söylediğimizde İstiklâl Harbi şehitlerinin arkadaşları olarak söylüyoruz. Biz bir şey konuştuğumuzda Sakarya Meydan Muharebesi şehitlerinin arkadaşları olarak konuşuyoruz. Bu bilinmeden İstiklâl Marşı Derneği’yle muhatap olunamaz.

İstiklâl Marşı’nın şehitler ile şehit oğulları arasındaki bir muhavere havasında cereyan ettiğini ifade etmiştik. Şehitler diyor ki “Fışkırır  rûh-ı mücerred gibi yerden na'şım / O zaman yükselerek arşa değer belki başım!” Az sonra seyredeceğiniz filmin ismi bu iki mısra esas alınarak tespit edildi. Yani rastgele olmadı. İstiklâl Marşı’nı anayasaya oturaklılar ve kaçaklar koymuş olamaz. Bu onların marşı değil. Öyleyse şehit oğulları mı koydu? Hayır, 92 senedir şehit oğullarına bu ülkede hiçbir şey yaptırılmadı. İstismar edilmekten başka. Sevgileri istismar edildi. Zaaf olarak görüldü ve istismar edildi. Hâlbuki biz birlikte bir hayata başlayabilir, bir yükselişi temin edebilirdik. Ama 92 sene boyunca kaçakların ve oturaklıların hükümferma oldukları bir devir yaşadık. Allah’ın vaadini ellerinin tersiyle ittiler. Vatan sevgimiz işaret edilerek “Bakın, vatansız kalmaktan kurtuldunuz” denilerek birçok şeyimiz elimizden alındı; yazımız başta olmak üzere. Ama biz güzel sevmekten vazgeçecek bir millet değiliz. Onun için biz “Önce Vatan” sözünü göğsümüze yazdık.

İstiklâl Marşı’nı anayasaya kaçaklar ve oturaklılar koymadıysa, şehit oğulları da koymadıysa bu işi kimler yaptı? Bu soruyu zihninizde canlı tutarak bu belgeseli takip etmenizi tavsiye edebilirim.

İstiklâl Marşı’nın anayasada yer almasını hiçbir dünyevi otoriteye borçlu değiliz. İstiklâl Marşı Derneği’nin dünyevi bir gücü varsa o da herhalde bu borçsuzluğudur.”

06 Mart 2013, İstanbul

"ÇELİMLİ ÇALIM: KİMİN ÇALIMI KİME?" PANELİ YAPILDI

Çelimli Çalım: Kimin Çalımı Kime? panelinin metni.

SINIF BİLİNCİ MECMUAMIZIN İKİNCİ MERHALE BEŞİNCİ NÜSHASI NEŞROLUNDU

Sınıf Bilinci'nin ikinci merhalesinin beşinci nüshası İsmet Özel'in Sebeb-i Telif şiiriyle açılıyor.

"İLTİFAT AĞYAREDİR DOST ACI SÖYLER" Neşrolundu

TİYO Yayıncılık “Türkçeden İslâma Giriş” serisine bir telif eser daha kattı.

"Çatallı Dil Yılana Mahsus Değil, Yılmazın Da Dili Çatallı Olur" Neşrolundu

Derneğimizin Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Lütfi Özaydın’ın “Çatallı Dil Yılana Mahsus Değil, Yılmazın Da Dili Çatallı Olur” kitabı Türkçenin Kur’an-ı Kerim’den neşet etmiş bir lisan olduğunu kelimeler ve Türk hayatı üzerinden izah ediyor.

KÜFRÜN İHSANI OLMAZ Kitabının Yeni Baskısı

TİYO Yayıncılığın on üçüncü kitabı “Küfrün İhsanı Olmaz”ın yeni kapağı ile yeni baskısı yapıldı.

TÜRKELİ'NİN NÜFUS KAYDI YENİDEN NEŞROLUNDU!

Türkeli'nin Nüfus Kaydı bir ”nüfus cüzdanı“ gibi yeniden neşrolundu.

"Hak, Hakikat, Hakk'a Tapan Türk Milleti" Bültenimiz Neşroldu

İstiklâl Marşı Derneği'nin dördüncü bülteni "HAK, HAKİKAT, HAKK'A TAPAN TÜRK MİLLETİ" neşredildi.